Martijn van Beek pakt zege bovenop Alpe du Zwift

door de Webmaster

Maaskanter Martijn van Beek heeft zondag 11 november een virtuele klimkoers naar de top van Alpe du Zwift gewonnen. Hij kwam solo aan in de B-categorie, achter zes A-rijders.

De wedstrijd start op de pier, het laagste punt van fietseiland Watopia. Op de klim na de brug valt het peloton al snel in groepjes uit elkaar. Zes A-rijders en drie B-rijders pakken ruim 20 seconden voorsprong op een tweede groep met Martijn. Tot aan de voet van de Alpe blijft het verschil ongeveer gelijk, maar al in de eerste kilometer van de ruim 12 kilometer lange klim die qua statistieken veel lijkt op Alpe d’Huez, breekt het verder. Terwijl de A-rijders (meer dan 4 watt/kg op het omslagpunt) hun voorsprong uitbreiden, zakken twee B-rijders (de categorie tot 4 watt/kg) terug.

Martijn: ,,Mijn strategie – thuis op de smarttrainer – was zoals je in het echt ook klimt: net onder je omslagpunt een eigen tempo opzoeken.’’ Met zijn vieren lopen ze zo halverwege de klim weer in op de laatst overgebleven B-coureur, de Amerikaan Rhys Edwards. ,,Samenwerken loont ook op Zwift, omdat je ook daar van elkaars draft profiteert. Maar om hem nog te pakken, moest het tempo wel wat omhoog. De anderen gingen er toen een voor een af.’’ Met nog vier kilometer te gaan, sluit Martijn bij Edwards aan. ,,Ik merkte dat hij steeds een gaatje liet, toen ben ik een kilometer vol door gegaan.’’ Het levert 20 seconden op en een sportief, aanmoedigend berichtje van Edwards. Aan de streep is het verschil anderhalve minuut.

Door zijn zege klom Martijn naar de derde plek in het overkoepelend klassement van de Iron Goat League; een serie van acht klimkoersen op Zwift. Na een tiende plek afgelopen zondag in het criterium op het jungleparkoers, staat hij nu tweede in het klassement, op één punt van leider Troy Wilson uit Sydney, Australië. ,,Dat wordt de komende weken op zondagavond weer de kelder in om te kijken wat er nog mogelijk is. Al is Parijs uiteraard nog ver.’’