Marcel Webers tweede in Tijdrit Almere

door Marcel Webers

Zaterdag 31 maart 2018 heb ik deelgenomen aan de Start2Finish Knipscheer tijdrit in Almere. Dit is een groot, jaarlijks terugkerend, evenement met ruim 800 deelnemers verdeeld over diverse leeftijdscategorieën. Naast de individuele tijdrit in 3 verschillende afstanden staat er ook een ploegentijdrit op het programma.
Deelname staat open voor licentiehouders van alle bonden, niet licentiehouders, triathleten en er is ook een klassement voor handbikers en tandems.

Vanwege het vroege tijdstip in het seizoen, viel de keuze voor mijn 4e deelname wederom op de midden afstand van 21km. De lange afstand van 42km is een grotere uitdaging, maar vanwege weersomstandigheden en de donkere avonden was de specifieke tijdrit training nog niet optimaal geweest en zag ik hier van af.
Na Vorig jaar bij de Masters 40+ gewonnen te hebben, was dit jaar het doel om op dit parcours een PR te rijden. Het mooie rood-wit-blauwe snelle pak dat ik van de Maaskant en hoofdsponsor Advitronics mocht ontvangen, zorgde hierbij voor een extra stimulans.

De omstandigheden waren redelijk, met 9 graden wel erg fris maar er stond weinig wind. In de morgen was het nog nat maar gelukkig lag het parcours er droog bij tijdens mijn startserie van 13:40. Een parcours verkenning was al vroeg niet meer toegestaan en daarom had ik mijn geheugen opgefrist door de ronde vooraf op Google Maps “street view” een paar keer te doorlopen.

Na een pittige warm-up van 3 kwartier volgde de opstelling in het startvak en werd er om de 20 seconde een renner “weggeschoten”.
In tegenstelling tot veel andere tijdritten gaat dit in Almere in willekeurige volgorde. Meestal is het tijdsinterval groter en moeten de snellere renners als laatste starten, waardoor je zelden een concurrent inhaalt. Vanwege de vrije keuze startte ik nu bewust als een van de laatste in de serie, om zo richtpunten voor me te creëren om op te focussen.

Na de start voelde de benen goed en haalde ik geregeld renners in en dat zorgde voor een mentale boost. Passeren van deelnemers dient altijd snel te gebeuren en daarna moet er minimaal 10 meter tussen de renners blijven want stayeren is uiteraard uit den boze.
Ik kon het tempo tot het eind goed vasthouden en had geen verval in de rit. De laatste 2 kilometer met lichte zijwind perste ik er nog alles uit en finishte voldaan in een eindtijd van 27:33 met een gemiddelde snelheid van 45,75 km/h. 25 Seconde sneller dan mijn vorige snelste tijd uit 2016, dat stelde me zeer tevreden.

Even na de finish vernam ik echter van de Speaker dat ik op slechts 3 seconde de 2e plaats had behaald. Op zo’n moment direct na volle inspanning en maximale hartslag is dat (zachtjes uitgedrukt) erg balen. Na een korte hoorbare vloek en daarna in stilte scheldend op mezelf, moest ik echter tot de conclusie komen dat ik nergens tijd had laten liggen en dat dit, hoe frustrerend ook, het maximaal haalbare was. En daarbij had ik immers mijn vooraf gestelde PR doel ruim behaald, dus knop om en op naar de volgende.
Tijdens de huldiging werd ik op het podium vergezeld door 2 afgetrainde Belgen en was daarmee in ieder geval ook beste Nederlander geworden.

Voor de complete uitslagen klik hier.