Marcel Webers tweede in tijdrit Amere-Haven

door Marcel Webers

Zaterdag 20 april stond de openingswedstrijd van Marcel Webers zijn seizoen op het programma: de jaarlijkse “START-2-FINISH” individuele tijdrit over 28km in Almere-Haven.

Het weer was lekker die dag, zonnig met temperaturen van rond de 20 graden, al stond er wel een forse wind. De terrasjes in Almere-haven zaten overvol en er lagen zelfs wat mensen op de strandjes. Voor de ruim 500 deelnemers, verdeeld over de diverse categorieën, was er echter nog even geen sprake van relaxen, want er stond een pittige uitdaging op het programma.
Vanwege wegwerkzaamheden moest de organisatie dit jaar kiezen voor een alternatief parcours met start en finish bij de Veerkade in Almere-haven.

Op het snelle oude parcours van voorgaande edities, werd Marcel vorig jaar 2e en in 2017 1e bij de Masters 40+. De lat dus erg hoog voor hem, ook gezien dat deze podiumplaatsen een gemiddelde snelheid vertegenwoordigde van rond de 45 km/h. Marcel: “Ik had vooraf twijfels over de vorm, omdat de voorbereiding nog niet optimaal was verlopen en ik noodgedwongen 9 maanden uit competitie was geweest vanwege een ingekort wedstrijdseizoen door een valpartij in de zomer van 2018.
Na een vroege parcoursverkenning was het even ontspannen en bijpraten met bekenden, waarna ik de spanningsboog en concentratie opbouwde richting stevige warm-up en wedstrijdstart.
Het nieuwe parcours had 2 maal een 360 graden keerpunt en een smalle lange keerlus bij start/finish, die alleen stapvoets bereden konden worden. Ook was er een overgangszone over een mat tussen parallel weg en hoofdroute, die 2 maal gepasseerd moest worden en die de snelheid ook enorm brak. Hierdoor leek deze nieuwe omloop wat trager te zijn. Dit bleek later bevestigd want de meeste specialisten reden gemiddeld zo´n 1 a 2 km/h langzamer dan op het oude parcours.
De race liep eigenlijk vrij goed, al was ik achteraf gezien iets te voorzichtig gestart, omdat ik de laatste 3km nog (te) fors kon versnellen. Voor een tijdrit is dit niet optimaal, want een minder goed gedoseerde race is overall gezien langzamer en minder efficiënt.
Ondanks het goede gevoel bleef het gemiddelde steeds rond de 43.2 km/h hangen. Dat leek op dat moment te langzaam, maar gezien het tragere parcours belande ik daarmee toch als 2e op het podium bij de Masters 40+, ruim achter tijdrit voorbeeld Jeroen Visser uit Alkmaar en net voor specialist Lammert Haverkamp uit Elden.”

Al met al kon Marcel tevreden zijn met deze “comeback” en misschien zit er nog wat verbetering in richting de komende wedstrijden. Ook sprak hij zijn complimenten uit aan het “Start-2-Finish” team voor de geweldige organisatie en de gezellige sfeer rondom dit mooie sport event.
Voor volledige uitslag ga naar klik en selecteer op H40+) of ga naar https://results.sporthive.com/events/6524303245339549952/races/459704