Marcel Webers Nederlands Kampioen Tijdrijden !

door de Webmaster

Al vele jaren organiseert het plaatselijk wielercomité met succes een tijdrit in Nijeveen. Het is inmiddels een begrip geworden. Ook dit jaar was de wedstrijd wederom perfect verzorgd door het organisatie team en was er Maaskant succes.

Sinds 2017 is deze wedstrijd tevens het WFN Open Nederlands kampioenschap tijdrijden voor Amateurs. De wedstrijd staat open voor licentiehouders van alle Nederlandse wielerbonden (KNWU, BWF, WFN, TMZ, …etc) en triatleten. Ook renners zonder licentie mogen starten op een dagkaart. Elite en belofte renners rijden niet mee voor de Nederlandse titel, aangezien zij een eigen NK tijdrijden hebben, dat dit jaar onder de vlag van de KNWU in Emmen werd verreden.

Omdat de KNWU sinds jaren helaas geen NK tijdrijden meer organiseert voor de amateurs en de master categorieën, staat deze wedstrijd bij de renners inmiddels aangeschreven als het officiële Nederlands kampioenschap tijdrijden. In 2016 wist Maaskanter Marcel Webers deze tijdrit al te winnen en in 2017 leverde zijn overwinning er de Nederlandse titel bij de masters 40+ op. Dit jaar had Marcel er een hoofddoel van gemaakt om de nationale titel bij de 50+ te behalen. Het parcours telde acht bochten en moest twee maal worden afgelegd. De totale afstand van de tijdrit was 21,7 km. Een aantal van de bochten was vrij krap en deze moesten met beleid genomen worden, wat de snelheid er behoorlijk uit haalde. Ook de wind speelde een aanzienlijke rol op het vlakke en open terrein.

Na een parcours verkenning en gedegen warming-up nam Marcel Webers geconcentreerd plaats op het startpodium. Hij wist dat de gemiddelde snelheid om de titel bij de 50 plussers te kunnen pakken dicht bij de 45 km/u liggen. Met deze druk ging de Maaskanter van start. Hij pakte direct het juiste tempo op en de eerste ronde liep erg goed. Op de startzone en bochten na kwam de snelheid niet onder de 42 km/u. Afhankelijk van de windrichting reed hij het tussen 42 en 52 km/u. In de tweede ronde kende hij wat verval, hetgeen achteraf gezien betekende dat ik iets te snel was gestart. Desondanks was hij met de eindtijd van 28:45 en een gemiddelde snelheid van 45,3 km/u erg tevreden.

De vraag was of het genoeg was maar de tijd bleek goed genoeg te zijn om de Nederlandse titel bij de Masters 50+ te pakken. Tevens verbeterde hij zijn persoonlijk record op dit parcours.

Tijdens de huldiging mocht Marcel op het podium de mooie rood-wit-blauwe kampioenstrui en de bloemen in ontvangst nemen. Gezien de tegenslagen die hij in het voorseizoen kende, was hij erg blij dat de hele voorbereiding richting dit hoofddoel alsnog goed heeft uitgepakt en dat de piek er op het juiste moment uitkwam.

Marcel van harte gefeliciteerd!