Marcel Webers legde focust met succes op tijdritten

door de Webmaster

Marcel Webers is afgelopen periode terug gegaan naar de basis. De master uit Milsbeek heeft de koersen even links laten liggen en heeft zich volledig gericht op het tijdrijden. En met succes want hij won in Baambrugge en Sittard en behaalde daarnaast nog een podiumplaats in Heerde.

Zondag 16 juni reed hij op het autocircuit van Zandvoort. Het was een bijzondere ervaring op zo’n circuit, zeker als je weet dat Max Verstappen daar volgend jaar ook weer gaat racen. Op het geaccidenteerde terrein reed Marcel met een gemiddelde snelheid van 44,8 km/u naar een 4e plaats in de overall uitslag. Masters werden niet apart geklasseerd.

Vrijdag 28 juni ging hij naar Baambrugge en keerde met de overwinning bij masters naar huis. Er stond een harde wind langs het kanaal, waardoor de snelheid wind mee tot boven de 50km/h opliep. Wind tegen kon hij de cadans goed vasthouden en een snelheid van rond de 41km/h aanhouden, met zijn hartslag mooi op het omslagpunt. De laatste 2 km negeerde hij alle waarden op het display en ging maximaal, boven de omslag limiet, door tot aan de finish. Het leverde hem een gemiddelde van 44,3 km/u op en een mooie overwinning.

Dinsdag 2 juli stond een tijdrit in de bossen rond Heerde op het programma. De race liep erg goed wat tot uitdrukking kwam in een voor zijn doen erg hoge gemiddelde snelheid van 45.5 km/h. Meestal is hij erg kritisch en kijkt hij eerst naar wat beter kon dan wat er goed ging. Nu was hij echter erg tevreden, dat hij er op zijn 48e nog deze snelheid had weten uit te draaien. Dat bevestigt maar weer eens dat je ook zonder toptalent met goed trainen, gezond leven, Fair-Play en de juiste focus toch tot aardige prestaties kunt komen.

Woensdag 10 juli vond de finale van de Limburg Cycling Chrono Trofee plaats op het Tom Dumoulin Bike-park in Sittard. De tijdrit is kort en technisch. Het parcours bestaat uit 2 rondes met veel draaien en keren over het fraaie Bike-park. Tijdens de rit moest er 2 maal een kasseien klim van 7% worden bedwongen. Tevens zat de 22% helling er in, die ook 2 keer bereden moest worden. Na afloop bleek Marcel de snelste tijd bij de Masters 40+ te hebben gereden. Zijn verzamelde puntenaantal over de 4 tijdritten van deze competitie was goed voor een 2e plaats in het eindklassement.

Zaterdag 13 Juli stond in zijn agenda aangevinkt als één van de hoofddoelen. Op deze dag vond het WFN NK tijdrijden in Nijeveen plaats. De Maaskanter was al vroeg op pad want hij wilde s’ morgens nog voor de eerste deelnemer vertrok het parcours goed verkennen. Het parcours had een lengte van 21.7km verdeeld over 2 rondes.
Gezien het sterke startveld leek vooraf een plekje bij de eerste 5 het maximaal haalbare. Het realistische doel was om 45 km/h gemiddeld te rijden.
Na een intensieve warming-up volgde de race, die redelijk goed verliep al had hij niet de gehoopte superdag waar je net iets extra’s kunt leveren. Met een gemiddelde van 44.9km/h eindigde Marcel op de vijfde plaats. Het kleine verschil van slechts 5 seconden met het podium was wel erg zuur. De renner vroeg zich af of hij in de bochten misschien wat meer risico’s had moeten nemen. Dat zijn echter de bekende “als…dan” vragen. Er zat die dag gewoon niet meer in en al met was hij toch tevreden zijn met dit resultaat.