In memoriam Jan van Boxtel

3 december 2015 – Vandaag hebben we Jan van Boxtel de laatste eer bewezen. Veel Maaskanters en andere wielervrienden waren bij de crematieplechtigheid aanwezig.

Donderdagmiddag 26 november maakten enkele  leden van Wielerclub Mill  een tocht op de racefiets. In de buurt van Weurt sloeg het noodlot toe. De 79-jarige Millenaar kwam daar zeer ongelukkig ten val. Hij werd per traumahelikopter vervoerd naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar  bleek dat de gevolgen van de val zeer ernstig waren. In  de loop van de middag is Jan daar overleden.

Jan was een echte sportliefhebber en erg fanatiek als het  trainen betrof. Eerst als voetballer toen hij betaald voetbal speelde bij NEC in Nijmegen. Toen hij daar ging stoppen was hij gedurende een aantal jaren een zeer gewaardeerde en talentvolle voetballer  in het eerste elftal van Juliana Mill. Voor veel jonge voetballers was hij vanwege zijn opvattingen aangaande het beoefenen van sport een voorbeeld. Zijn devies was: Je bent pas een echte sportman als je ook tegen je verlies kunt. Hij was zuinig op zijn lichaam en kon ervan genieten om hard te trainen.

Toen zijn actieve voetbalcarrière voorbij was,  werd hij een fanatiek wielrenner. Ook bij deze sport werd hij een uitblinker, dankzij zijn nimmer aflatende ijver om te trainen. Eindeloos veel kilometers maakte hij om maar voldoende kracht op te bouwen voor het koersen bij de NWB. Secuur en fanatiek was hij ook met deze sport bezig.

Door zijn nimmer aflatende ijver bij het trainen bereikte Jan grote resultaten. Zo werd hij in 1974 en 1988 wereldkampioen bij de veteranen in zijn leeftijdsklasse. Daarbij wist hij diverse keren gerenommeerde renners te verslaan! Jan kende zijn mogelijkheden heel helder. Hij wist dat hij minder goed was in de sprint, dus moest hij solo aan de finish komen. Wat hem diverse keren lukte, zo ook bij de wereldkampioenschappen.

Binnen Wielervereniging de Maaskant en ook binnen Wielerclub Mill speelde Jan een prominente rol. Ondanks zijn hoge leeftijd reed hij nog steeds wedstrijden voor De Maaskant en was hij een trouwe deelnemer aan alle verenigingsactiviteiten. Bij Wielerclub Mill reed hij tijdens de wekelijkse tochten op zaterdag jarenlang op kop van de groep. Hij bezat de gave een rustig, constant tempo te kunnen rijden, zodat iedereen dat tempo de hele rit kon volhouden.

Nu is Jan dan plotseling overleden tijdens het beoefenen van zijn geliefde sport! De Maaskant, Wielerclub Mill en ook zijn woonplaats Mill verliezen hierdoor een groot en gewaardeerd sportman!

Wielervereniging De Maaskant wenst familie en vrienden veel sterkte bij de verwerking van dit plotselinge, grote verlies.